Bus Journeys

Singapura ke Pulau Pinang – Tips Perjalanan

penang

Pulau Pinang adalah antara tempat paling popular di Malaysia dari segi pelancongan. Dan walaupun negara ini terkenal dengan pantai dan makanannya, Pulau Pinang tidak terkecuali. Salah satu laluan popular di kalangan pelancong dan pelancong dari Singapura ialah Singapura ke Pulau Pinang. Untuk membantu jadual perjalanan anda, kami telah menyenaraikan banyak tarikan di Pulau Pinang yang mesti dikunjungi.

Masa Terbaik untuk Melawat Pulau Pinang

November hingga Januari: Ini adalah masa terbaik untuk melawat Pulau Pinang kerana cuaca luar biasa pada bulan-bulan ini, dan iklim kekal menyenangkan untuk bersiar-siar dan melompat ke pantai. Ini adalah masa yang sesuai untuk menerokai Pulau Pinang yang menawarkan segala-galanya daripada pantai ke taman rempah dan biara ke taman hiburan.

Februari hingga April: Ramai orang memilih untuk melancong ke Pulau Pinang dari Februari hingga April kerana keadaan tergesa-gesa berkurangan sedikit, dan jumlah pelancong pada masa itu kurang.

Bagaimana untuk sampai ke Pulau Pinang dari Singapura dengan Bas

Pulau Pinang mudah dikunjungi dari Kuala Lumpur dan Singapura yang juga mengikut bajet. Apabila kita maksudkan bajet kita bercakap tentang perjalanan bas. Dan dengan redBus, anda boleh menempah online tiket bas juga pada tawaran yang menarik.

Bandar Pulau Pinang terletak sekitar 7 hingga 8 jam dari Singapura, dan ia boleh diakses tanpa henti dari Pusat Pemeriksaan Tuas atau Woodlands. Anda boleh menempah bas Singapura ke Pulau Pinang menggunakan redBus. Laluan tiket online bas dari Singapura ke Pulau Pinang juga berhenti di tempat-tempat penting seperti Melaka dan Kuala Lumpur, dan anda boleh menuju ke sini untuk berehat sebentar di antaranya. Laluan terpantas antara dua bandar itu ialah Lebuhraya Utara-Selatan. Setelah Pintu Keluar Pulau Pinang diambil, anda boleh mengambil dua pilihan untuk terus ke Pulau Pinang.

Tempat Terbaik untuk Dilawati di Pulau Pinang

Jika anda sedang mencari tempat untuk dilawati di Pulau Pinang, jangan cari lagi kerana walaupun ia mempunyai banyak rahsia, tidak perlu banyak untuk menyenaraikan beberapa tempat terbaik untuk dikunjungi di Pulau Pinang semata-mata kerana ia sangat popular dan sentiasa mendapat permintaan.

Berikut adalah beberapa tempat popular untuk dilawati di Pulau Pinang.

Pantai Batu Ferringhi: Pantai Batu Ferringhi terkenal terutamanya antara tempat popular untuk dilawati di Pulau Pinang kerana banyak sukan air dan sukan pengembaraan yang boleh dihadiri di sana. Bermula dari jet ski hingga parasailing, destinasi pantai mempunyai semuanya. Selain itu, ia juga merupakan pantai yang tenang sesuai untuk meluangkan masa bersama keluarga dan rakan anda pada percutian yang santai.

Kek Lok Si: Pekan Malaysia bukan sahaja mengenai taman hiburan dan pantai laut. Ia juga terdiri daripada warisan yang sangat kaya, termasuk tempat pelancongan terkenal Kek Lok Si, kuil Buddha, yang dibina berhampiran dengan Pantai Pulau Pinang. Jemaah Buddha dari seluruh negara dan benua melawat tempat ini. Terdapat sebuah patung Buddha yang besar dan beribu-ribu gambar yang menceritakan kisah kehidupan, agama, dan kepercayaannya. Ia juga merupakan rumah kepada kedua-dua Buddhisme Mahayana dan Buddhisme Theravada. Ia adalah tempat yang menakjubkan yang dibina di latar belakang Gunung Ait Itam dan jelas merupakan tempat terbaik untuk dikunjungi di Pulau Pinang untuk penggemar agama.

Taman Rama-rama Pulau Pinang, Entopia: Terletak di Entopia, Taman Rama-rama Pulau Pinang adalah antara destinasi pelancongan yang paling banyak dikunjungi di Pulau Pinang. Pesona alam semula jadi itu sendiri mempesonakan, dan beribu-ribu rama-rama yang cantik bertenaga dan suka bermain pasti membuatkan anda berada dalam suasana percutian. Terdapat lebih empat ribu rama-rama daripada hampir dua ratus spesies di taman ini, yang dilaporkan boleh anda saksikan semasa bersiar-siar di Pulau Pinang.

Taman Rempah Tropika: Negara-negara Asia Selatan paling terkenal dengan rempah ratus mereka. Lawatan ke taman rempah tempatan ini adalah antara perkara paling luar biasa yang boleh anda lakukan ketika berada di Pulau Pinang. Beberapa dekad yang lalu ia pernah menjadi ladang getah, yang kemudiannya berubah menjadi taman rempah ratus yang beraroma dan indah.

Terdapat lebih 500 jenis rempah ratus, herba dan fauna di dalam tempat yang dipanggil oleh ramai tempat terbaik untuk dikunjungi di Pulau Pinang, terutamanya jika anda berminat dengan aroma dan sains zoologi. Pemiliknya mengadakan lawatan ke taman, dan anda juga boleh membeli cenderahati dalam bentuk rempah-rempah pilihan tangan yang baru dibungkus untuk orang yang anda sayangi.

Penang House of Music: Penang House of Music ialah peringatan tentang kekayaan dan serba boleh budaya, seni dan sejarah Pulau Pinang serta penduduknya. Tradisi muzik masyarakat dipelihara dengan indah untuk peminat dan peminat muzik. Ia adalah tempat yang mesti dikunjungi untuk menikmati sejarah muzik dan budaya tempat itu. Ia adalah antara beberapa tarikan pelancong yang paling banyak dikunjungi di Pulau Pinang.

Muzium Kaca Pulau Pinang: Muzium Kaca di Pulau Pinang adalah antara tempat pemotretan paling popular di kalangan destinasi pelancongan kerana pantulan yang menakjubkan adalah mustahil untuk diandaikan. Ia adalah pengalaman sekali dalam seumur hidup, dan orang ramai memuji keindahan tempat ini lama selepas mereka meninggalkan negara ini. Persiaran di Pulau Pinang ini dipenuhi dengan Kaleidoskop, dan gambar-gambarnya menarik dan memukau.

Taman Negara Pulau Pinang: Taman Negara Pulau Pinang ialah taman Negara terkecil di Malaysia dan memecahkan semua stereotaip tentang taman negara yang besar dan full haiwan dan hutan. Terdapat beberapa laluan yang boleh dilalui di taman negara ini; haiwan yang hadir hanyalah monyet dan biawak gergasi.

Walau bagaimanapun, sebab Taman Negara Pulau Pinang begitu terkenal ialah taman itu berakhir dengan pantai yang sangat baik di mana orang ramai berjemur serta berkelah sepanjang hari. Pantai Kerachut juga menempatkan beribu-ribu penyu jika anda bernasib baik untuk melihatnya.

The Top Komtar Penang: The Top Komtar Penang adalah antara destinasi pelancongan tertinggi. Bangunan ini terdiri daripada pelbagai aktiviti mencabar dan menarik seperti Magic Mirror Maze, 7D Discovery Motion Theatre, Ocean Explorer, Window of the Top, DanceOki, Rainbow Skywalk, dan lain-lain. Orang ramai sentiasa mengunjungi tempat ini kerana tempat ini berada di kedudukan yang tinggi di antara tarikan pelancong terbaik di Pulau Pinang.

Masjid Terapung Pulau Pinang: Sehingga baru-baru ini, Masjid Terapung Pulau Pinang merupakan satu-satunya masjid yang dibina di dalam air laut. Ia benar-benar seperti masjid lain, tetapi keunikan keindahan dan seni binanya menjadikannya menonjol daripada orang ramai. Orang ramai yang berkunjung dibenarkan berenang-renang apabila air pasang surut untuk menyaksikan kejuruteraan bawah air yang menahan bangunan keagamaan ini.

Anda mungkin suka membaca: Mersing Jetty ke Pulau Tioman

Hi, I’m Shraddhanvita Tiwari

Shraddhanvita is a blogger at redBus. A believer of 'a rolling stone does gather moss', she loves to travel, click photographs, and sip green tea, when she's not writing.