Things to do

KL ke JB – Perkara Untuk Dilakukan

KL ke JB bus

Adakah anda merancang percutian yang menyeronokkan dan mengujakan? Dalam kes itu, anda mesti melawat Johor Bahru (JB). Ibu kota Johor, Johor Bahru, terletak di hujung selatan Semenanjung Malaysia. Ia adalah pintu masuk ke negara pulau Singapura. Terdapat banyak perkara menarik untuk dilakukan di Johor Bahru. Jika Anda merencanakan perjalanan dari Kuala Lumpur (KL), Anda dapat memesan online tiket bas KL ke JB di redBus.

Johor Bahru mempunyai sejarah yang kaya yang dibentuk oleh campuran pengaruh budaya. Ia pada asalnya diasaskan sebagai Tanjung Puteri pada 1855, selepas Kesultanan Johor berada di bawah pemerintahan Temenggong Daeng Ibrahim dan dinamakan semula sebagai Johor Bahru pada tahun 1862. 

Bandar ini menawarkan iklim khatulistiwa dengan suhu yang sederhana konsisten. Anda boleh menjangkakan hujan lebat dan kelembapan sederhana sepanjang tahun di sini. Suhu adalah sekitar 26 hingga 28 darjah Celsius, menjadikannya tempat percutian yang sempurna. 

KL ke JB – Perkara yang boleh dilakukan di Johor Bahru

Beberapa perkara terbaik untuk dilakukan di dalam dan sekitar Johor Bahru ialah –

  • Galeri Warisan Hakka

Kebanyakan kita pernah mendengar Hakka sebagai sejenis mi. Walau bagaimanapun, perkataan itu menggambarkan sekumpulan orang yang mempunyai akar budaya di wilayah dengan orang berbahasa Hakka di China. Galeri Warisan Hakka pasti akan membuatkan anda terpesona dengan gabungan fungsi dan budaya yang bijak. Kombinasi warna dalaman adalah sesuatu yang anda harus nantikan. 

Anda akan temui mesin taip lama, perabot rotan dan peralatan pertanian yang kembali ke belakang semasa menerokai Galeri Warisan Hakka. Terdapat bayaran masuk nominal berjumlah $1.25 seorang. Adalah dinasihatkan untuk menghubungi kemudahan tersebut terlebih dahulu sebelum lawatan anda. Anda boleh menempah tiket bas dalam talian dari Kuala Lumpur ke Kampung Bekok dengan mudah untuk sampai ke tempat ini. 

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang apa yang anda boleh terokai pada perjalanan bas KL ke JB anda yang seterusnya

  • Istana Bukit Serene

Istana Bukit Serene adalah rumah rasmi Sultan Johor yang mesti anda lawati semasa dalam perjalanan di lebuh raya Sukdai. Tempat ini pasti menarik perhatian anda. 

Tempat itu direka secara strategik untuk memastikan Sultan selamat dan memberinya pandangan yang jelas tentang musuh. Ia memberikan pandangan mata burung Singapura, yang digunakan tentera Jepun untuk mengatasi musuh mereka semasa Perang Dunia 2. Tempat ini tidak boleh diakses sepenuhnya oleh orang awam. Walau bagaimanapun, taman-taman yang mengelilingi keindahan ini pastinya berbaloi untuk dikunjungi. 

Jika anda sedang mencari gambar yang menarik untuk diletakkan di profil media sosial anda, jangan tunggu lagi. Anda dapat dengan mudah memesan online tiket bas  ke semua kota populer, antara lain Kuala Lumpur, Batu Pahat, KLIA, Singapura, dan lainnya.

  • Air Terjun Pulai

Jika anda suka meneroka tempat-tempat indah semula jadi atau berjalan di sekitar pokok dan taman, anda pasti akan menyukai Air Terjun Pulai. Penggemar adrenalin pastinya mempunyai banyak perkara untuk diterokai, tetapi anda akan menyukai tempat ini walaupun anda bukan seorang. Perjalanan dari kaki bukit ke dasar air terjun biasanya mengambil masa kira-kira 2 jam dan menjadikan perjalanan yang menarik. Kawasan ini dikelilingi oleh pokok tropika yang tebal dan cantik yang akan memaksa anda untuk meneroka lebih banyak lagi. 

Ia juga menawarkan pengalaman berenang yang menarik jadi jangan lupa untuk membawa pakaian renang anda.

  • Zoo Zoo Johor  

sentiasa menjadi tempat yang menarik untuk dilawati jika anda seorang peminat hidupan liar. Anda hanya perlu membelanjakan $0.5 sebagai yuran penyertaan. 

Padang rumput yang terbentang luas memang menarik untuk ditonton. Harimau, Monyet dan Flamingo, anda akan dapati semuanya di sini. Di samping itu, anda boleh bertemu dengan banyak spesies haiwan asli. Haiwan di zoo ini dipelihara dengan baik dan disimpan di dalam kandang luas yang sihat. 

Anda boleh memilih untuk tempahan bas dalam talian untuk menempah KL ke JB daripada beberapa pengendali yang paling terkenal di redBus, termasuk KKKL Express, Mayang Sari Express, dan Causeway Link Express.  

  • Kuil Kaca Arulmigu Sri Rajakaliamman Kuil

Hindu Sri Rajakaliamman yang berkilauan terdiri daripada beribu-ribu kepingan kaca cantik yang memberikan aura bercahaya. Kisah di sebalik seni bina unik ini kembali kepada lawatan Guru Bhagawan Sittar, yang terpesona dengan cahaya terang dari jarak 2 batu semasa lawatannya ke Bangkok. Cahaya ini dipantulkan dari kuil yang dibina daripada kepingan kaca. 

Karya seni fenomenal ini telah dibuat menggunakan 300000 kepingan kaca berwarna-warni. Yuran kemasukan untuk seni bina yang mengagumkan ini hanyalah $2.5. 

  • Masjid Sultan Abu Bakar

Jika anda seorang peminat seni bina tradisional dan menilai klasik seperti seni bina Victoria-Moor dari abad ke-19, anda mesti melihat Masjid Sultan Abu Bakar. Ia menggembirakan semua pencinta seni bina. Anda akan terkejut apabila mengetahui bahawa Masjid Sultan Abu Bakar boleh menempatkan sehingga 2000 jemaah pada satu-satu masa. 

Ia memberikan pemandangan luar biasa persekitaran, termasuk bayang Singapura. Anda boleh memberi penghormatan secara aman di masjid dan menikmati lambang ketenangan di tempat ini.

Tempah bas pergi balik dari  JB ke KL dengan redBus dan lebih jimat untuk tiket bas

  • Legoland

Adalah mustahil untuk mengelak taman tema luar biasa ini yang ditawarkan oleh Malaysia. Johor Bahru mempunyai salah satu taman tema paling menarik di rantau Asia Tenggara yang akan membuatkan anda dan anak-anak anda terpikat selama berjam-jam. Taman air, roller coaster dan tunggangan menyeronokkan lain menarik minat orang dewasa dan kanak-kanak. Anda tidak akan pernah bosan di Legoland kerana terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan di dalam tempat ini. 

Baca lebih lanjut mengenai Legoland untuk merancang perjalanan keluarga ke Johor Bahru

Hi, I’m Laxmi Tiwari

Ditching science for sunsets, Laxmi now conjures wanderlust with words. As a content professional for redBus. Laxmi curates travel stories for the budget-savvy explorer. She is all about finding magic in the little things in life - wildflowers on the roadsides, and lake walks to the tunes of Lana Del Ray! When not enchanting search engines or sleeping; you'll find her entwined in a yoga pose, reading, unwinding with a sitcom marathon (The Office reruns, anyone?), or planning her next trip . Buckle up for captivating travel stories for your next journey!