Online Tiket Bas

Bagaimana untuk pergi dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang

bas dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang

Malaysia adalah syurga bagi pengembara. Ramai rakyat Malaysia juga pergi dari satu negeri ke negeri lain untuk tujuan pelancongan. Pulau Pinang, juga dikenali sebagai Mutiara Timur, menarik ramai orang. Anda akan dapati ramai orang yang melancong dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang untuk urusan kerja, percutian, pelancongan makanan, dsb. 

Teruskan membaca untuk mengetahui cara perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang dengan selesa. 

Pilih cara pengangkutan anda –

Beberapa cara biasa untuk sampai ke Pulau Pinang dari KL adalah seperti berikut:

Dengan Penerbangan: Anda boleh menaiki penerbangan ke Pulau Pinang dari KLIA1/KLIA2. Ia adalah cara terpantas untuk perjalanan dari KL ke Pulau Pinang, tetapi juga sangat mahal.

Dengan Kereta Api: Kereta api ETS boleh didapati dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang. Tambang boleh berkisar antara MYR 59 hingga MYR 79. Anda akan sampai ke destinasi dalam masa 5 jam.

Dengan Bas: Bas Kuala Lumpur ke Pulau Pinang boleh didapati dari pelbagai tempat menaiki bas di bandar. Jurulatih terpantas untuk laluan ini akan menamatkan perjalanannya dalam masa 4 jam. Kos tiket bas dari KL ke Pulau Pinang bermula sekitar MYR 30 sahaja. 

Anda boleh mendapatkan diskaun hebat sehingga 50% diskaun dan pulangan tunai untuk ticket bas dalam talian apabila anda menempah dengan redBus Malaysia.

Mengapa perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang dengan bas?

Jarak antara KL dan Pulau Pinang adalah sekitar 343 KM. Jalannya bagus, dan anda akan mengalami perjalanan yang selesa dengan bas. 

Tiket penerbangan/kereta api dari KL ke Pulau Pinang adalah lebih mahal daripada tiket bas. Masa yang diambil oleh bas dan kereta api adalah serupa untuk laluan ini. Anda juga tidak akan menemui penerbangan/kereta api yang kerap, tetapi lebih 280 bas berlepas dari KL ke Pulau Pinang setiap hari. Pelancong, dan juga penumpang, lebih suka menaiki bas di laluan ini. 

Selain itu, bas boleh didapati sepanjang masa sepanjang hari dari tempat menaiki pesawat yang berbeza di KL. Lebih daripada 25 syarikat bas menyediakan perkhidmatan bas dari KL ke Pulau Pinang, menjadikannya laluan yang sibuk.

Selepas memilih mod pengangkutan anda, langkah seterusnya ialah menempah tempat duduk anda.

Baca ā€“ 5 Makanan Pulau Pinang Mesti Anda Cuba

Bagaimana untuk menempah tiket bas untuk perjalanan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

Anda tidak perlu melawat pejabat agensi pelancongan atau beratur untuk menempah tiket bas anda dari KL ke Pulau Pinang. Sebaliknya, anda boleh menempah tiket bas dalam talian menggunakan redBus, platform tempahan bas terbesar di dunia. 

Dengan redBus, anda boleh menempah tiket bas KL ke Pulau Pinang dalam talian dalam beberapa minit sambil duduk di sofa anda. Laman web ini mesra pengguna, dan di sini, anda boleh membandingkan bas daripada pelbagai pengendali menggunakan penapis sebelum memilih satu. 

Untuk menempah tiket bas KL ke Pulau Pinang dalam talian di redBus, anda perlu 

 • Buka tapak web/apl redBus. 
 • Masukkan ‘Kuala Lumpur’ dan ‘Pulau Pinang’ dalam medan ‘Dari’ dan ‘Kepada’. 
 • Pilih tarikh perjalanan anda dan klik pada ‘Cari Bas’.
 • Apabila anda melihat senarai bas untuk laluan itu, anda boleh membandingkannya dan memilih bas yang paling anda sukai. Banyak pengendali seperti Cepat Express, Cosmic Express, Kesatuan Express, Sani Express , Starmart ExpressMaraliner , KKKL Express, dll., menawarkan bas untuk laluan ini.
 • Di sini, anda boleh memilih tempat duduk yang anda suka di dalam bas dan teruskan memasukkan butiran anda. 
 • Selepas anda memberikan butiran hubungan anda, beralih ke proses pembayaran. 
 • Anda akan menemui berbilang mod pembayaran, pilih satu dan bayar untuk mengesahkan tiket anda. 
 • redBus akan menghantar tiket dalam talian melalui e-mel dan SMS. 

Tiket bas dalam talian akan mengandungi butiran bas anda, termasuk maklumat menaiki bas. Pada hari perjalanan, sampai ke destinasi tepat pada masanya untuk menaiki bas anda.

Tempat Menaiki dan Menurun untuk Bas KL ke Pulau Pinang

Beberapa tempat menaiki bas yang popular di Kuala Lumpur untuk bas ke Pulau Pinang adalah:

 • G5, Kompleks Selangor
 • Hentian Duta
 • KL Sentral
 • Terminal Bersepadu Selatan

Tempat menurunkan popular di Pulau Pinang untuk bas yang datang dari Kuala Lumpur ialah Butterworth, Penang Sentral dan Terminal Bas Sungai Nibong.

Kesimpulan

Bas adalah mod perjalanan terbaik dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang. Anda boleh menempah tiket bas dalam talian dengan mudah menggunakan tapak web/apl redBus. Orang yang telah divaksin sepenuhnya kini boleh melakukan perjalanan dari satu tempat ke satu tempat di Malaysia. Walau bagaimanapun, mengikut semua garis panduan covid dinasihatkan untuk mengalami perjalanan yang selamat.

Untuk mengetahui tentang tempahan tiket bas dalam talian dalam bahasa Melayu, sila layari:  Tiket Bas

Hi, Iā€™m Laxmi Tiwari